cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
cloud
featured image

Κούκλα και Κουκλοθέατρο

 

Μιλώντας για Κούκλα και Κουκλοθέατρο αναφερόμαστε σε ένα σημαντικό μέσο ψυχαγωγίας για τα παιδιά.  Πρόκειται για μια πολύπλευρη εικαστικά και εκφραστικά δραστηριότητα αφού τα παιδιά:

 

  • These-cute-sock-puppets-come-together-in-just-10-minutesμπορούν από τη μία να κατασκευάσουν την κούκλα, να την ζωντανέψουν και να εκφραστούν μέσα από αυτήν,

 

  • από την άλλη μπορούν να παρακολουθήσουν κουκλοθέατρο, ως θεατές, να συμμετέχουν και να συζητήσουν με τις κούκλες κατά τη διάρκεια της παράστασης,

 

  • μπορούν ως θεατές να εκμυστηρευτούν σε αυτές πράγματα που δεν τολμούν να πουν σε δικούς τους ανθρώπους!

 

 

blossom-farm-wooden-spoon-monster-puppetsΗ κούκλα ως πομπός και δέκτης πληροφοριών: 

Οι κούκλες κουκλοθεάτρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λειτουργικό μέσο, ως ενδιάμεσος φορέας συναισθημάτων και μηνυμάτων, μπορούν να πάρουν τον ρόλο των εξομολογητών, κυρίως για τα μικρότερα παιδιά. Μπορούν επίσης, να δώσουν τη δυνατότητα στον εμψυχωτή, να διεισδύσει στον εσωτερικό κόσμο των παιδιών και να εκμαιεύσει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Το παιδί αισθάνεται με την κούκλα όπως δεν μπορεί να αισθανθεί με τους μεγάλους. Την θαυμάζει για τη μαγική της δύναμη να μιλά, να κινείται, για τα κατορθώματά της, για τη χάρη που έχει να δίνει τόση χαρά και συγκίνηση. Εμπιστεύεται την κούκλα γιατί δεν αισθάνεται απειλούμενο απ’ αυτήν που το κάνει να γελά και να χαίρεται. 

 

Η κατασκευή της κούκλας: ελευθερώνει τη φαντασία, συντονίζει την κινητικότητα και αναπτύσσει λεπτές κινήσεις. Ενισχύει τον πειραματισμό, την εξερεύνηση με το περιβάλλον και τα υλικά. Καλλιεργεί την ευρηματικότητα και την αισθητική. Δίνει διέξοδο στην εκφραστικότητα και τη δημιουργικότητα.

 

Το κουκλοθέατρο ως θέαμα:

 

  • Made-by-Joel-DIY-Halloween-Puppet-Theater-1προσφέρει στο παιδί ερεθίσματα που το εμπλουτίζουν ψυχικά συναισθηματικά, νοητικά, γνωστικά και γλωσσικά.

 

  • Του δημιουργούν αισθήματα έκπληξης, φόβου, λύπης, ενθουσιασμού και χαράς.

 

  • Μεταφέρεται σε ένα φανταστικό χώρο, ξεφεύγει από την πραγματικότητα, συμμετέχει και πολλές φορές έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την εξέλιξη της ιστορίας,

 

  • ταυτίζεται, διασκεδάζει, παραδειγματίζεται από τη δράση της κούκλας και έχει τη δυνατότητα να εκτονωθεί και να προβληθεί, να εκφράσει τον εσωτερικό του κόσμο (αγωνίες, φοβίες, προβληματισμούς, επιθυμίες, όνειρα), να δώσει λύσεις σε προβλήματα που παρουσιάζονται και να αντιμετωπίσει δυσκολίες.

 

  • Το βοηθούν να καλλιεργήσει την συγκέντρωση προσοχής, μνήμης, παρατηρητικότητας και αυτοσχεδιασμού. Μαθαίνει να συνεργάζεται και να επικοινωνεί με τα άλλα μέλη της ομάδας.

 

Συμπερασματικά Κούκλα και Κουκλοθέατρο αποτελούν μέσο, της πολύπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού. Επιπλέον, μέσα από την Κούκλα και Κουκλοθέατρο, το παιδί γίνεται γλύπτης, ζωγράφος, συγγραφέας, μουσικός, κουκλοπαίκτης. Γίνεται πομπός δημιουργίας, γίνεται όμως και παθητικός δέκτης.

 

Η τεχνική Κούκλα και Κουκλοθέατρο περιλαμβάνει: 

 

Κούκλες Marota, μαριονέτες (τεχνική puppet), δακτυλόκουκλες, γαντόκουκλες, κούκλες ποικίλων υλικών, σκηνικά παράστασης, σενάρια – ανιμισμός.